A Beacon Hill Townhouse with a Showstopping Courtyard

With a floor of sandblasted glass, the third-story courtyard takes center stage.
beacon hill courtyard

At night, the courtyard’s sandblasted glass floor bathes this Beacon Hill home in a warm glow. / Photograph by Eric Roth

Black-framed windows and a 19th-century brick façade ensure that this Beacon Hill abode fits in perfectly with its historical neighbors. But its outward appearance conceals exciting modern design within. In fact, it’s been radically transformed more than once: Originally a stable, it was converted in 1916 from a shop into a residence for Boston attorney Edward Noyes. When completed, the home was featured in House Beautiful, which lauded the Italy-inspired central courtyard and the “living hall’s” brick floor and walls. The photos accompanying the article revealed the home’s lavish interiors, outfitted with elaborate brocade tapestries, 14th-century antiques, and fireplaces with enormous stone hearths.

A century later, you’d never know it was the same place. Streamlined and bright, the townhouse’s interiors are completely contemporary and furnished with modern accents.

Architect
Butz + Klug Architecture

Contractor
Pomeroy & Co.

Interior Designer
Rachel Reider Interiors

Walkable Skylight
Circle Redmont

The homeowners, a young couple with three young children, came upon the house after much searching. “We liked modern interiors,” says the husband, “but we also wanted to be in a nice neighborhood.” Beacon Hill’s tight-knit community appealed to them, yet it wasn’t exactly a hotbed of contemporary design.

Reluctant to “tear apart an old house,” the couple was thrilled in 2010 to find this three-level-plus-basement home, which had been gutted and abandoned by the previous owner before construction was finished. “It was exactly what we wanted,” the husband says. “We didn’t have to destroy a house; it was a blank slate.”

Well versed in design, the husband blocked out the house in SketchUp to make sure it could accommodate the needs of the couple’s growing family. “It was important to have wide-open spaces, as well as places other than bedrooms where we could get away,” he says.

To turn the family’s vision into a reality—through a three-year design process—Boston architects Pamela Butz and Jeffrey Klug, of Butz + Klug Architecture, came on board. “It turned out to be an incredible process to figure out exactly how to renovate,” Klug recalls. “We took the building down to nothing. We even changed the floor heights. The only vestige of anything original is a faint impression of a brick stair on the living room wall.”

Getting light into the home’s interiors presented the biggest challenge: The 68-foot-deep building has a zero-lot-line, meaning that it extends to the edge of the property and lacks outdoor space at ground level. “There’s no parking and no yard whatsoever,” Butz says.

For a solution, the architects looked up—to the house’s large skylight. What if it became a floor of sandblasted glass? Created by Florida-based Circle Redmont, it would allow natural light from above to penetrate deep into the home’s interior.

beacon hill courtyard

During the day, the sandblasted glass floor filters sunlight down into the lower levels of the home. / Photograph by Eric Roth

beacon hill townhouse 1

Photograph by Eric Roth

This third-floor outdoor space became a critical piece of the design. To create a sense of intimacy from its rooftop neighbors, the architects wrapped it on three sides with rooms—a family/guest room, a glass corridor, and the master suite—creating a courtyard that could be enjoyed throughout the year, even if it was too cold to sit outside. “The enclosed patio,” says the husband, “allows us to have private space and still be in the middle of an urban location.”

The courtyard’s ample outdoor kitchen is serviced by a dumbwaiter—dishes and foods prepared below can be easily transported among the home’s levels. Up one more flight is an outdoor roof deck.

Directly below the glass-floored courtyard is a generous, double-height living space with a wall of built-in cabinetry that houses everything from the HVAC systems to the kitchen fridge and pantry; it even contains a handy desk area. “The key to making simple contemporary interiors is you need to have space to keep stuff,” Butz says.

Overlooking this grand living space is the homeowners’ office, which can be fully enclosed by louvered panels and sliding-glass partitions. The kids’ bathroom, with its sandblasted-and-etched-glass interior window, is on the opposite side. Beyond are three modest bedrooms for the children. “The owners preferred that the public spaces be large, open, and generous, so bedrooms could be small,” Klug says.

With three young kids, the owners wanted interiors geared for everyday living. Interior designer Rachel Reider worked to devise a warm and comfortable modern aesthetic, punctuated by bright colors. “The rich jewel tones add energy to the space,” Reider says. In the living room, a vintage purple chair found at Machine Age is paired with a deep-pink Gijs Papavoine chair and a Mitchell Gold + Bob Williams sofa. “One of our focuses was to create very soft upholstered pieces to balance some of the architecture’s harder surfaces,” says Reider, who also designed a custom 120-inch-long walnut dining table built by Holmes Fine Furniture, suited to the family’s frequent dinner parties.

Inspired by their travels to Japan, the homeowners sought to emulate a bathroom they relished during a stay at an inn in Kyoto. To evoke an Asian feel in the couple’s slate-floored master bathroom, Butz + Klug designed a teak soaking tub fitted with copper fixtures.

A street-level family room feels very modern—yet its proportions and details echo the home’s former spaces. With an original leaded-glass window looking out over the street, it’s a lovely feature that pays homage to the past, concealing the wondrous modern spaces within.

beacon hill townhouse 4

In the two-story, top-lit space, a wood-burning fireplace successfully anchors the sitting area. / Photograph by Eric Roth

beacon hill townhouse 3

Vibrant upholstered furniture, wide plank white oak floors, and a plush wool rug from Landry & Arcari set a casual tone on the first floor. / Photograph by Eric Roth

beacon hill townhouse 5

The homeowner walks along the third-floor glazed corridor alongside the patio. / Photograph by Eric Roth

beacon hill townhouse 6

Views of the double-height living room in 2016 (above) and in House Beautiful circa 1919 (below). / Photograph by Eric Roth

beacon hill townhouse 7

beacon hill townhouse 8

The walnut kitchen island is topped with soapstone, the same material as the backsplash. Family-friendly touches include a dumbwaiter (hidden in the vertical cabinet) to carry dishes and food up to the third-floor courtyard, and a built-in corkboard to display children’s artwork. / Photograph by Eric Roth

beacon hill townhouse 11

Lacking windows, the kids’ bathroom is luminous thanks to a sandblasted and etched interior window below the glass courtyard. / Photograph by Eric Roth

beacon hill townhouse 10

A silk headboard nods to the homeowners’ fondness for Asian art and design. / Photograph by Eric Roth

beacon hill townhouse 9

The slate-floored master bathroom boasts a teak soaking tub and a large sliding door onto the courtyard. / Photograph by Eric Roth

beacon hill townhouse 13

Creating the stairway in the narrow space was tricky, says Klug, who designed it as several pre-fabricated components that were then installed on site. / Photograph by Eric Roth

beacon hill townhouse 12

An office built into the first level’s main wall can be entirely closed off by movable panels. / Photograph by Eric Roth

beacon hill townhouse 2

A family room features a leaded-glass window, one of the home’s few original features, and a built-in wet bar with ample storage. / Photograph by Eric Roth

beacon hill townhouse 14

Rachel Reider’s design for the living room includes a fun striped rug by Paul Smith for The Rug Company, a classic midcentury chair by Hans Wegner, and an oversize Mitchell Gold + Bob Williams sofa. / Photograph by Eric Roth